Zář 182011
 

Asi všichni víte, že v zimě rád lyžuji a létě rád jezdím na kole. Není to úplně přesně, protože lyžování je obecný termín pro činnost s lyžemi (běžky nebo lyže) na nohou. Carving je to, čím se v zimě občas bavím. Kolo je kolo a singltrek je to, co mě baví v létě.

Na carving (tedy přesněji funcarving) jsem narazil při brouzdání internetem a sháněním informací o tom, v čem jsou vlastně carvingové lyže jiné, než obyčejné. Carvingové lyže se od obyčejných rovných, které se už mimochodem vůbec nedělají, liší ve dvou základních věcech:

1. Mají výkroj, tedy nahoře jsou široké, pod botou úzké a pata je zase široká.

2. Nemají vodicí drážku uprostřed skluznice

Na carvingové lyži je důležitá výkroj o určitém poloměru (radius). Tu definoval výrobce a nelze ji měnit. Když jedete z kopce dolů, stačí postavit lyži na hranu a lyže sama vykrojí do sněhu oblouk a vy zatočíte. Není nic jednoduššího, než že obloučky za vás dělá lyže sama.

A teď si představte, že lyže je krátká a radius lyže malý. Oblouk je menší a při vyšších rychlostech je třeba větší sklon ke svahu. A o je ve stručnosti funcarving a to je moje droga v zimě.

Letos na jaře jsem na české wikipedii narazil na článek měsíce o singltreku. Hned jsem věděl, že to je přesně to, co mě bude bavit. Singltrek je speciální umělá trasa pro jednoho jezdce, která se vine lesem, je šetrná k přírodě a pro jezdce na horském kole je přímo stvořená. Naprosto dokonale využije všechny přednosti horského kola a nemusí se vyhýbat na stezkám lidem a na silnici autům. Musí být ovšem ohleduplný k přírodě a zvířatům.

Nejbližší singltreková trasa je v Novém Městě pod Smrkem. Pohyboval jsem s kolem po jizerkách letos v květnu, ale nepodařilo se ukecat kolegy, tam ten kousíček dojet. To se podařilo až v létě s kamarádem Michalem, kdy jsme na Liberecku strávili celý víkend a bylo to naprosto boží.

Další singltrekové trasy jsou Rychlebské stezky, ale ty jsou ještě dál a náročnější. Poblíž Plzně, nebo na Šumavě nic není. I když v okolí Plzně jsem něco zajímavého objevil, není to ale pravá singltreková trasa a nevím, kdo to tam buduje. Jestli nějaká parta místních bikerů nebo nějaká společnost nebo město Plzeň. Nechme se překapit.

Celá trasa, kterou jsem projel začátkem září tady kousek za Plzní je tady:

Jak vypadá taková jízda singtrekem můžeme vidět i tady.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..