Čvc 152011
 

návod na celkové omlazení skvělého přehrávače novou (větší) CF kartou a nahráním nového firmware RockBox.

Cowon iAUDIO M5L jsem si pořizoval někdy před 6 lety a už v té době jsem měl představu, že integrovaný HDD o velikosti 20 GB někdy v budoucnu nahradím za větší. Ten impuls přišel až s tím, kdy na twitter nebo facebook napsal Karate co bychom mu doporučili za přehrávač. Není důležité co doporučuji já, teď je důležitější, jak myšlenku realizovat.

M5L před operací

Pro prolezení internetu jsem zjistil, že už se PATA 1.8″ disky nedělají a ani se nedají sehnat. Nicméně jsem náhodu narazil na redukci mezi 1.8″PATA A CF, vysloveně vhodného pro instalaci místo HDD. Redukce je pěkně plochá i switch na přepínání je naplocho.

redukce

Tímto děkuji Karatemu, který mi tuto redukci vyzvedl na prodejně ve Zlíně a dovalil na Shucon.

Na Shuconu jsme společně s Logoutem milý přehrávač rozebrali a redukci vyzkoušeli na malé CF kartě. Chtěl jsem to vyzkoušet dřív, než koupím drahou CF kartu. Po hodině bádání jsme přišli na to, že firmware (zatím originální) nepozná kartu, když jí formátuji v Linuxu. Musel jsem nastartovat mé neaktualizované Windows XP a provést formátování v nich. Fungovalo to.

Pohled na detail konektoru HDD

Doma jsem pak pořídil drahou CF kartu 64GB za nehorázné 4 tisíce. No což, kompenzací budiž menší spotřeba a rychlejší přístup a v neposlední řadě vyšší kapacita a menší váha. M5L jsem rozebral, HDD vyndal a nasadil kartu, na kterou jsem již nakopírovat moji hudební sbírku.

CF karta místo HDD

Po zapnutí přístroje jsem dostal hlášku HDD error. Tudíž první pokud o formátování karty ve Windows XP nepřineslo úspěchy, bo klikací tool nepodporuje FAT32 na discích větších než 32GB. Nebudu popisovat co všechno jsem zkoušel s kartou, bylo by to na delší text a záměrem tohoto příspěvku je ukázat postup výměny disku za větší.

Po tom, co už jsem zoufale uvažoval o tom, jestli se karta dá vrátit mě napadla myšlenka RockBox. Kdysi jsem slyšel (a na Shuconu taky to kdosi zmiňoval) o firmware do vybraných MP3 přehrávačů RockBox. Nejsem sice zastáncem flashovat něco, co není originál, ale už jsem neměl prakticky co ztratit. Podíval jsem se na stránku, zjistit, že můj přehrávač je podporován. Další postup nebyl nijak složitý.

  1. – připojit původní HDD
  2. – připojit ho k PC USB kabelem
  3. – Byl jsem ve Windows, stáhnul jsem balík pro Win a spustil
  4. – Aplikace se zeptala na přípojný bod (tedy jaké písmenko disku)
  5. – Aplikace sama stáhla z internetu příslušný firmware a nakopírovala ho do adresáře FIRMWARE v přehrávači
  6. – Aplikace napsala další kroky, které je třeba udělat, tedy odpojit bezpečně disk, vypnout, zapojit nabíječku
  7. – Firmware se úspěšně přepsal
  8. Již s RockBoxem

Další krok byl opět připojit přehrávač s původním diskem a překopírovat všechno (tím myslím HLAVNĚ adresář .rockbox) na novou CF kartu, protože nový firmware není celý v nějaké inside EEPROM, ale i na disku jako soubory. Aby ne, když podporuje vytváření témat (tedy skinů), různých pluginů, umí přehrávat skoro cokoliv, má v sobě nějaké hry (po nahrání mapy i DOOMa). Jsem tímto novým firmware přímo nadšen. Česká wikipedia píše: „Rockbox podporuje hlavně výkonné přehrávače, které nejsou plně využity a snaží se jejich hardware využít na maximum.“. Tuto větu můžu rozhodně potvrdit. Přehrávač doslova ožil a omladil se minimálně o 4 roky. Původně jsem zkoušel více zkomprimovat MP3, ale zhoršení kvality bylo hodně znát i při malé úspoře místa.

Výsledek

  11 komentáre na “upgrade MP3 přehrávače Cowon iAUDIO M5L”

  1. Bezvadný. Že dojdeš k Rockboxu jsem tak nějak čekal už ve chvíli, kdy jsme rozebírali přehrávač na ShuConu, většina těch návodů totiž instalací RB končila. Není nad to si vylepšit něco co už máš místo nákupu nové věci.

  2. Kdysi jsem brachovi daval RockBox na myslim Ipod a slapal tam hezky.Zajimalo by mne o kolik stoupla vydrz baterie s CF kartou ?

  3. [3] Výdrž baterie je po letech jiná, než jaká byla v době nákupu. Nicméně když to používám teď s HDD a pak s CF, přijde mi to subjektivně, jako by CF měla 2x menší spotřebu, tudíž baterie vydržela 2x déle, tedy z původních 35 hodin hraní na 70 hodin. Navíc start je opravdu rychlejší s CF a navíc lehčí. Jenom kdyby to tolik nestálo.

  4. Ahojte prosím o pomoc, chcem upgradovať svoji M5, ale stále mi vypisuje HDD error.
    Už som z toho neštastný. 🙁
    popis :
    odstránil som hdd, nahodil 50pin cf adapter, sformátoval kartu, a nahral na nej presne to čo je na pôvodnom hdd.
    kontrolka na redukcií svieti, v pc kartu najde, ale jak mile zapnem prehrávač len napíše HDD error.
    prosím o pomoc. skúšal som aj rockbox, no po instaláci player ako keby zamrzne.
    reset a opakuje sa to iste, hdd error.
    Karty som skúšal už dve, aj 64mb aj 8gb, výsledok je žial rovanký. 🙁
    robím niečo špatne? cf adapter je 50pin, skusal som aj inak zapojiť /posunuť pini,,no v tomto prípade cf adapter plazer nerozozná. takže zapojeni je ok, teda myslím že je problém s firmwerom, alebo kartou???
    vopred dakujem za rýchlu pomoc. M.

    • Ahoj Michale.
      Je na kartě pro ten rockbox i adresář .rockbox? Od tama totiž si táhá zbytek firmware. A nebo druhá možnost, že si kartu zfromátoval tak, že není čitelná v iAudio, napadá mě jako extFAT nebo NTFS. Mělo by to být asi FAT32.

      Luděk

      • Ludku, dakujem za rýchlu odpoved, ano karta je samozrejme v FAT 32, aj ked som už skusal aj ntfs a exfat, ale ani jedna možnosť nefunguje. Na kartu sa automaticky táto zložka nakopírujem cez apku rockbox, kontroloval som aj kartu, a priečinok tam je. 🙁 nerozumiem prečo sa prehrávač stále tvári ako by kartu nepoznal, pritom po pripojení k PC (7čka) disk normálne nájde ako ext zariadenie…

        • Redukci na CF máš stejnou jako já na obrázku? Pak už jedině, že by byl problém v redukci, nastavení Master/Slave…. A jak máš naformátovanou kartu 64GB? Mě se totiž jí naformátovat na FAT32 nepodařilo….

  5. Redukci mám túto :
    http://www.compuny.cz/redukce-50pin-ata.html

    tretia z hora, určite by mala byť ok, je odporúčana aj na rockbox stránke.
    pri jumperu master karta nereaguje, pri slave svieti, bliká kontrolka. takže je ako slave…aj ked sa mi to zda nelogicke… kartu som skusal 64mb aj 8GB teprv než kúpim drahú 32/65gb kartu.

    • Ahoj, tak už se to povedlo 🙂 skusil som dalšiu kartu, 8gb od kolegu, a rozbehlo sa to na prvý krát.
      Firmware by som však chcel ponechat original (nie som celkom zastanom 3rnd firmwareov) neviem či original fw zoberie 16 alebo 32gb kartu. No podla toho čo píšeš by to mala fungovať zrejme do 16gb s origor, nad 16gb rockbox…

      • Těžko říct kde je ta hranice. Já měl originál 20GB HDD a taky jsem měl strach dávat něco neoriginálního, ale po prvních sekundách s rockboxem jsem věděl, že je to dobrá volba. Pokud mohu radit, dej větší kartu a flešni Rockbox.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..