Kvě 312020
 

Trochu jsem uklízel ve skriptu, který vytváří bootdisk pro MDOS3 a zjistil jsem, že se na něj vejde spousty věcí. Probereme si je v několika samostatných článcích.

Hlavní věci, které jsou součástí bootdisku jsou operační systémy pro divIDE. Jsou tam binární soubory samotného MDOS3.

Další hlavní OS jsou:

  1. FATware 0.12 od Bazeho. FATware pracuje s oddílem FAT16 a krátkými názvy souborů. Jednoduchý spouštěč TAP souborů. Neumí SAVE.
  2. ESXDOS v. 0.8.7. Protože běží v MAPRAM, chybí podpora TRD souborů. Pracuje s oddílem FAT32 a zatím bez podpory LFN. Umí SAVE i do TAPky.
  3. DEMFIR. První verze spouštěla TAPky jen z CDROM a byl to masakr. Poslední verze umí najít ISO soubor na disku a pracovat s ním jako s CD.

Na další stránce jsou další OS, emulátory a hry, které kdy vznikly. SIF Beta. Pavel Ubrančík k SIFu (sériový interface se síťovým portem) napsal ještě OS, který umí nahrávat TAP z FTP serveru. Věc docela zajímavá.

  • TBIOS v14. První systém pro divIDE od Zilogatora, test hw ZX Spectra a pamětí divide. Mě TBIOS pomohl odhalit vadnou RAM.
  • +DivIDE. Netuším už přesně. Nějak to proběhlo internetem, tak jsem to tam přidal, takových věcí bude víc.
  • Gasware. Myslím, něco od Gasmana. Podle popisů, co jsem našel z původních postů na Pandoře Gasware (nově Goldfinch) pracuje s FAT16 a snad má i zápis do TAP.
  • BS-DOS. verze pro divIDE s R“Galem. Stránkuje po 16K blocích. Pracuje s oddílem id 47, kde jsou obrazy MB02+ disket nasázeny sektor po sektoru.
  • ZX81 Emulator for 128K. Emulátor ZX81 coby ROM cartridge.
  • SIF patched ZX ROM a jeho jinší verze pro MAPRAM. Posílá a přijímá TAPE operace přes SIF na sériový port. Více informací po kliknutí na odkaz.
  • Coloristic. Skvělá hra jako ROM cartridge.
  • AzoraDOS: To nejlepší na konec.

  3 komentáre na “Víte, že na BOOTDISKu v MDOS3 je spousty užitečného softwaru? (1)”

  1. Při psaní tohoto článku jsem zjistil, že je nová verze ESXDOS.

  2. Jakože nějaký disk k MDOS3 obsahuje všechny tyto věci? A co prosím znamená: na další stránce jsou další OS?

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..